Almere Stad

Op 7 november 1978 staat er een weer een clubje notabelen weg te waaien in de kale polder. Minister Tuynman plant die dag de allereerste boom in het gebied dat Stad moet worden en stort symbolisch een betonnen vloertje. De bodem voor Almere Stad, waar 90.000 woningen gebouwd gaan worden, is gelegd. Daarna wandelt het gezelschap over de bouwplaats, over de bodem van wat nu de Olstgracht is. En ergens op de betonnen rand van de Olstgracht staat in witte verf: ‘Welke oen heeft dit bedacht?’ Het stille protest ging later letterlijk kopje onder. Het betonnen vloertje van Tuynman werd het kantoor van de Rijksdienst IJsselmeerpolders: Meerestein.

Op 25 juni 1980 rijdt minister president Dries van Agt van Den Haag naar Almere. Rap, want geen file te bekennen. In Almere overhandigt hij de sleutel aan de eerste van 37 gezinnen die in Stedenwijk gaan wonen. Landdrost Han Lammers, sprak de bewoners plechtig toe: “Het welslagen van de onderneming Almere Stad zal in belangrijke mate mee afhangen van de gezamenlijke wil van de bewoners. U wordt gevraagd eraan mee te helpen dat ook de wachtenden na u hun recht op menswaardig wonen kunnen verwezenlijken.”

Net als in Haven moesten die eerste bewoners in Stad bijdragen aan de opbouw van een stad. En net als in Haven werd het pionieren. De Stedenwijkers hoefden dan wel niet naar Muiderberg voor hun halfje wit, maar vaak wel naar Haven. Een bewoner van het eerste uur: “Er waren een paar noodwinkeltjes. Kwam je te vroeg, dan was er nog geen brood, ging je later was alles op. Dan moest je naar Haven." Die noodwinkels lagen exact op de plek waar nu Casa Casla ligt, aan het Deventerpad.
Die eerste bewoners in Stad waren overigens niet erg gelukkig met de kwaliteit van de huizen. Een bewoonster in de Steenwijkstraat constateert na oplevering flinke schimmelvorming op de muren. En iemand uit de Norgstraat klaagt dat de huiskamer blank staat. De narigheid is te danken aan de extreem natte winter en het feit dat de huizen vanwege de tijdsdruk niet hadden kunnen drogen voor de oplevering.

 

Foto: Minister Dries van Agt en Han Lammers heten de bewoners van Stad welkom