Eerste bewoners

Het is 1975. In de nog lege Flevopolder staat een handjevol stacaravans bij elkaar te kleumen. Het Bivak is het onderkomen voor de kwartiermakers van het nog niet bestaande Almere. Drie Rijkspolitiemensen, twee medewerkers van nutsbedrijven, twee ambulancemannen en de concïerge van het houten gebouw De Haak dat als kantoor dienst deed. Eigenlijk zijn de Bivakkers de allereerste bewoners van Almere. In totaal 13 volwassenen en 9 kinderen. De kinderen gaan naar school in Muiderberg, waar de Bivakkers ook naar toe gaan voor een halfje wit.

In 1976 is het dan zo ver. Op 30 november, precies 14 maanden nadat de eerste heipaal de grond in ging, krijgt de familie De Clerk de sleutel van het allereerste huis in Almere: op de Schoolwerf in Almere Haven. In café-restaurant de Roef krijgen die dag nog 24 gezinnen, onder toeziend oog van de heer Westerterp, minister van Verkeer en Waterstaat, de sleutel tot een nieuw leven. Kort daarop volgen nog 23 gezinnen.

Bij die eerste Almeerders leeft - al dan niet van rijkswege ingeprent - sterk het besef dat er niet alleen huizen, maar een samenleving gebouwd moet worden. De eerste zaadjes voor de typisch Almeerse cultuur ontkiemden snel in de vruchtbare polderklei.

Een barre winter is het, de winter van ’76. Een winter die de pioniers die oud en nieuw voor het eerst op het nieuwe land vierden, niet licht zullen vergeten.De eerste 100 woningen staan er. Almere Haven bestaat!

 

 

 

Foto: De familie De Clerk krijgt de sleutel van minister Westerterp