Jazz below the Sea

1994 was een feestjaar in Almere: de magische grens van 100.000 inwoners was overschreden. Daarna werd het weer akelig stil in de stad. Té stil, vonden vijf Almeerse vrienden, waaronder stadstroubadour en journalist Henk Kruit, verenigd in de stichting Almeriaantje.

Ze besloten een jazzfestival te organiseren. Niet gehinderd door enige kennis van zaken maar met een enorm enthousiasme gingen ze aan de slag. Er moest geld komen! En dus werd er spaargeld van de bank gehaald en werden netwerken aangesproken. Alle bobo’s van Almere werden vervolgens in maart 1995 uitgenodigd een veiling bij te wonen in café De Heren van Almere, tegenwoordig de McDonalds bij het stadhuis. Henk Kruit was veilingmeester. Niet van antiek of prullaria, maar van jazzmusici. Iedereen werd geveild: van Hans Dulfer tot Greetje Kauffeld. Driehonderdduizend gulden werd er die avond opgehaald. Een festival was geboren: Jazz below the Sea…En nog diezelfde zomer speelde Hans Dulfer de sterren van de hemel op een bomvolle Grote Markt.

Jarenlang was Jazz below the Sea een groot succes en verwaterde van Jazz naar Music below the Sea.

In juni 2008 is de traditie weer in ere hersteld. Almere beleefde weer een Jazz below the Sea, met als special guest...Hans Dulfer!

Foto: de eerste Jazz below the Sea