Sport

Sport was van meet af aan een belangrijke bindende factor in de nieuwe stad. Sportclubs schoten als paddestoelen uit de grond en iedereen leek wel óf lid, óf voorzitter. Op 20 januari 1977 werd tijdens de eerste bewonersbijeenkomst de Werkgroep Sport opgericht. Dat resulteerde in de oprichting van de Sportvereniging Almere op 1 juni 1977, een koepel voor allerlei sporten.

In overleg met de RIJP kreeg de kersverse SV een accommodatie in Sportpark Oostelijke Groene Wig, later Sportpark ‘De Marken’. De voetballers liepen echter ver voor de muziek uit. Zij deden al mee aan de KNVB competitie toen de andere verenigingen nog opgericht moesten worden.

Midden jaren '80 kwamen zelfs de Olympische Spelen in beeld. Amsterdam gooide zich namelijk in de race voor de organisatie van de Olympische Spelen in 1992. Almere werd gevraagd de onderdelen paardensport, watersport en tennis te organiseren. Almere ging voortvarend aan de slag. Er werd een jachthaven gepland bij de Bloq van Kuffeler, een tenniscentrum in het Beatrixpark en het Olympische Dorp moest in de Filmwijk komen. Amsterdam koos er uiteindelijk toch voor de spelen helemaal op eigen grond te laten plaatsvinden. De rest is geschiedenis: de Olympische Spelen van 1992 vonden plaats in Barcelona.

Vanaf 1983 werd de Holland Triathlon in Almere gehouden. Bewoners van Haven leefden intensief mee met de atleten die door hun 'dorp' renden. De stoeltjes werden buitengezet en straatbarbeques georganiseerd.

 

Anno 2008 telt Almere over de 100 sportverenigingen, van alpinisme (!) tot onderwatersport, van Go tot Golf. Ambities voor topsport waren er ook, de plannen rond Omniworld bijvoorbeeld.

 

Tags: