Corrosia

Gebouw Corrosia aan de Markt in Haven is tot op de dag van vandaag een belangrijk cultuurcentrum in Almere. Theater De Roestbak, galeries, kunstuitleen, grand cafe maar ook woningbouwcorporatie De Alliantie Flevoland, hebben er een plek.

Op 2 mei 1977 ging de eerste paal de grond in en in 1979 werd het opgeleverd. Een bruine kolos van architecten Ron Blom van Assendelft en Jan Koning. Het gebouw is bekleed met platen Cortenstaal en de naam Roestbak is dus erg toepasselijk.

Het moest een sociaal-cultureel centrum worden, vond men eind jaren zeventig. In het eerste Programma van Eisen wordt gesproken over een gemeenschapszaal die geschikt moest zijn voor gesprek en een film op z’n tijd. Almere had nog helemaal geen theater nodig, vonden de beleidsmakers.

Maar cultureel ambtenaar James Purvis en Thijs Gerretsen, verbonden aan het Projektburo Almere, waren het daar niet mee eens. De bouw was al begonnen toen alsnog besloten werd van de gemeenschapszaal een theaterzaal te maken. En zo kreeg Almere op de valreep toch een theater.