Beeldende kunst

In 1984 kreeg Almere een Adviescommisie voor Beeldende Kunst die zich actief met het kunstbeleid in de stad ging bemoeien. De commissie vond: Er is al genoeg abstractie in Almere. Kunst in Almere moet zijn wat mensen zelf meebrengen. Hun geschiedenis, psychologie en mythologie.Het werd het uitgangspunt voor Almeers kunstbeleid. Behalve beleid formuleren, bemoeide de commissie zich ook actief met het aankopen van kunst in de openbare ruimte. Het kwam nogal eens voor dat bouwers en woningbouwcorporaties de nieuwe stad een kunstwerk aanboden. De Adviescommissie bemiddelde in zo'n geval. De Rijksdienst IJsselmeerpolders bijvoorbeeld, schonk Almere bij de oplevering van de stad in 1984, 1 miljoen gulden om kunst van te kopen.

Een van de aankopen was De Energienaald van Jan van Munster. Het werd in 1984 geplaatst en werd bij de Almeerders vooral bekend dankzij de omzwervingen door de stad.

Kunstliefhebbers konden begin jaren '80 terecht in Haven bij galerie De Cirkel in gebouw Corrosia en in de kelder van het stadhuis. Daar werd expositieruimte Aleph ingericht, de voorloper van museum De Paviljoens.

 

Foto: De Groene Kathedraal van Marinus Boezem

Image does not exist anymore or an invalid image
Tags: